Tippek

dalolvaangolul.hu Hogy a legtöbbet hozd ki magadból…

  1. Hallgass minél több angol nyelvű szöveget. Gondolj bele, hogy a saját anyanyelved is így kezdted megtanulni. Tanulásodat különösen segíti, ha mindezt ellazultan tudod végezni. Éppen ezért lesz nagy segítségedre, ha angol nyelvű slágereket hallgatsz, mert ha tetszik a dal, egy kicsit meg is feledkezhetsz róla, hogy éppen tanulsz.
  2. Hallgasd meg a dalokat minél többször előbb a dalszöveg (lyrics) olvasása nélkül, – ha van kedved – próbáld meg az előadóval együtt énekelni. Ha felfedezel benne ismerős szavakat, próbáld kitalálni, miről is szólhat. Esetleg meg is próbálhatsz egy-két szót hallás után megkeresni a szótárban. Ez nagy mértékben fejleszti a hallás utáni szövegértésedet.
  3. Ezután a dalszöveg (lyrics) olvasásával együtt hallgasd a dalokat. Figyeld meg a szavak kiejtését. Állítsd meg időnként a számot, és próbáld meg elismételni a sorokat, akár énekelheted is.
  4. A dalszöveget olvasva további ismerős szavakat, kifejezéseket fedezhetsz fel a dalban. A számodra ismeretlen szavakat keresd ki egy szótárból (IDE KATTINTVA mindjárt megnyithatsz egy általam ajánlott szótárt).  Mivel egy szónak többféle jelentése is van, javaslom, hogy mindet írd ki egy szótárfüzetbe, és próbáld meg kitalálni, melyik illik leginkább az adott dal szövegébe. Ne keseredj el, ha nem sikerül pontosan lefordítani egy dalt, ez néha nagyon nehéz feladat. Minél többet gyakorlod, annál nagyobb sikerélményed lesz. 🙂
  5. Ha úgy érzed, hogy eleget gyakoroltál, végezd el az adott dalhoz készült szövegértési tesztet. Ezzel felmérheted, hogy már eleget foglalkoztál a dallal, vagy még további gyakorlásra van szükséged.
  6. Még jobban meg fogod érteni a dalt, ha a benne szereplő nyelvtani szerkezeteket is megfigyeled. A leckék végén található címkék (tags) segítenek, hogy megtudd, az adott dalban milyen nyelvtani szerkezetek fordulnak elő. Ha ezek valamelyikére rákattintasz, leírást is találhatsz az adott nyelvtani szerkezet szabályaira és használatára, valamint további dalokat, melyekben az adott szerkezet megtalálható.
  7. Ha úgy gondolod, hogy megértetted az adott nyelvtani szerkezet használatát, és több dalban is megfigyelted azt, szintén találhatsz nyelvtani teszteket, ahol felmérheted tanulásod sikerességét.

Remélem nyelvleckéimmel sikerül hozzájárulnom, hogy tanulásod sikeres és örömteli legyen.

Ha kérdésed vagy észrevételed lenne, szeretnéd, hogy rendszeresen küldjek neked nyelvleckéket, esetleg javasolni szeretnél dalokat, melyekből szívesen vennél nyelvleckéket, vedd fel velem a kapcsolatot!

dalolvaangolul.hu Bakó Péter angol tanár

Vélemény, hozzászólás?

Loading...